Wyszukaj w serwisie

Artykuły

Candida albicans

Autor: sophia
(aktualizacja: sophia 2017-01-06 21:08:05)

Candida albicans jest grzybem z rodzaju drożdżaków. U większości populacji bytuje ona w układzie pokarmowym. Candida może być naszym sprzymierzeńcem, lecz w przypadku zaburzenia równowagi w organizmie może dojść do zbyt dużego rozrostu grzyba, a skutki tego są bardzo poważne.

Prosty wegetarianizm

Autor: sophia
(aktualizacja: sophia 2017-01-18 13:23:37)

Bycie wegetarianinem to nic trudnego. Tak naprawdę dieta bezmięsna niewiele różni się od codziennej diety stosowanej w Polsce. Jemy pierogi ruskie, naleśniki, bigos bez kiełbasy, dużo zup na bulionie warzywnym. Zamiast kotletów mielonych można zrobić sobie kotlety jajeczne, z kaszy gryczanej lub kalafiora. Wybór jest naprawdę duży. Do tego ziemniaki i surówka, więc tradycyjne polskie potrawy w odpowiedni sposób zmienione.

Cukier - ukryty szkodnik

Autor: sophia
(aktualizacja: sophia 2016-12-29 10:46:07)

Każdy z nas wie, że nadmiar cukru szkodzi. Obciąża trzustkę, prowadzi do otyłości, sprzyja depresji i nadpobudliwości. Dodatkowo psuje zęby i powoduje próchnicę. Często staramy się unikać cukru, nie słodzić herbaty ani kawy. Przekonaj się, że nie tylko w naszej cukierniczce znajdziesz cukier.

UWAGA! Pasożyty są wszędzie!

Autor: sophia
(aktualizacja: sophia 2016-12-29 13:44:21)

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z dużej ilości pasożytów jaka nas otacza. Przeważnie pasożyty kojarzą się tylko ze zwięrzętami domowymi i pamiętamy by raz w roku je odrobaczać. Natomiast okazuje się, że również my jesteśmy bardzo narażeni na atak pasożytów.

Chlorella i spirulina - algi wodne - mleko Matki Ziemi

Autor: sophia
(aktualizacja: sophia 2016-11-12 21:50:34)

Chlorella i spirulina, nazywane czasem mlekiem Matki Ziemi ze względu na mnogość składników odżywczych, witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo dobroczynnych składników, pomagają w pozbyciu się metali ciężkich z organizmu, przeciwdziałają powstawianiu nowotworów.

Kamica nerkowa

Autor: sophia
(aktualizacja: sophia 2016-10-19 19:44:59)

Kamica nerkowa powodowana jest przez kamienie znajdujące się w nerkach. W nerkach wytrącają się sole mineralne lub organiczne, które łącząc się ze sobą tworzą kamienie. Dowiedz się więcej na temat tej nieprzyjemnej choroby.

Woda utleniona jakiej nie znaliście

Autor: fireadmin
(aktualizacja: rafal 2016-10-06 18:12:10)

Woda utleniona czyli nadtlenek wodoru używana zazwyczaj do odkażania zarówno skóry jak i urządzeń medycznych. Czy jednak na tym zastosowanie wody utlenionej się kończy?

Dlaczego warto karmić piersią?

Autor: rafal
(aktualizacja: rafal 2016-09-17 10:12:02)
   Źródło: medelapolska.pl

Co takiego zawiera mleko kobiece, dzięki czemu ratuje ono życie przedwcześnie urodzonych dzieci? Dlaczego znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia u wcześniaków sepsy, martwiczego zapalenia jelit (NEC) czy retinopatii wcześniaczej, podczas gdy podawanie im mleka modyfikowanego podnosi to ryzyko nawet dziesięciokrotnie? Jak to możliwe, że u niemowląt karmionych mlekiem matki następuje programowanie metabolizmu oraz działania niektórych narządów wewnętrznych w taki sposób, że zapobiega to wystąpieniu wielu chorób w życiu dorosłym?

Jod - niezbędny mikroelement

Autor: fireadmin
(aktualizacja: sophia 2016-11-17 09:31:33)

Jod należy do mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo, że potrzeba go niewiele to jest on jednym z bardziej istotnych pierwiastków, który w obecnych czasach jest lekceważony.

Witamina Słońca - witamina D3

Autor: fireadmin
(aktualizacja: sophia )

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, którą nasz organizm potrafi wytworzyć sam. Dzieje się to pod wpływem promieniowania UVB, które dociera do Ziemi ze Słońca. Dlatego niejednokrotnie nazywamy ją witaminą Słońca. Wystarczy 20 minut ekspozycji na Słońcu w upalne, letnie dni aby wytworzyła się na skórze odpowiednia ilość witaminy D (oczywiście bez olejków do opalania). Niestety w Polsce, z uwagi na klimat, większość społeczeństwa ma niedobory tej witaminy.

Mało znana Witamina C

Autor: fireadmin
(aktualizacja: rafal 2016-05-17 14:02:59)

Dlaczego witamina C jest mało znana choć generalnie każdy 'wie' co to jest witamina C? Jakby spytać przeciętnego Kowalskiego – co to jest witamina C? – odpowiedź najprawdopodobniej brzmiałaby, że jest to witamina, która wspiera nasz układ odpornościowy i trzeba ją zażywać podczas przeziębiania lub w okresie jesienno-zimowym. Jest to prawda, witamina C wspiera nasz układ odpornościowy ale tak naprawdę jest to kropla w morzu niesamowituch funkcji, jakie wykonuje w naszym organizmie.

Jak przechowywać żywność?

Autor: fireadmin
(aktualizacja: rafal )
   Źródło: Nowiny, 10.08.2011

Aby jedzenie było zdrowe i wartościowe powinno być odpowiednio przechowywane. Wysoka temperatura, światło i wilgoć nie są sprzymierzeńcami żywności. Zwłaszcza w letnie dni.

Uważaj! To jedzenie zniszczy Ci zdrowie!

Autor: fireadmin
(aktualizacja: rafal )
   Źródło: Super Nowości - 1 lipca 2011

 

Barwniki z czerwonych robaków w jogurcie, rakotwórcze słodziki, konserwanty i zagęszczacze, które zaburzają przemianę materii i szkodzą zdrowiu. To wszystko można bez trudu znaleźć w żywności, jaką jesteśmy karmieni. Na sklepowych półkach wszystko wygląda kusząco. Kolorowe opakowania, niskie ceny, dopiski light lub bez cukru. Rzeczywistość jest jednak przerażająca. Zaczynamy borykać się z problemem chemicznej żywności, z jakim ma doczynienia Europa Zachodnia i USA.