Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-06-29 10:58:15 Wersja do druku

Jod - niezbędny mikroelement

Autor: fireadmin

Jod należy do mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo, że potrzeba go niewiele to jest on jednym z bardziej istotnych pierwiastków, który w obecnych czasach jest lekceważony.

 

Jod musi być dostarczany do organizmu z pożywieniem i wodą. Najwięcej jodu znajduje się w glebach blisko mórz i oceanów. Większość tego pierwiastka gromadzi się w tarczycy, dzięki niemu wytwarzane są hormony tarczycy: tyroksyna (T4) oraz trójjodotyronina (T3). Hormony te regulują wiele procesów w organizmie i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego ciała. Jod występuje również w takich organach jak jajniki, grasica, mózg, stawy, kości czy prostata. Wykazano, że receptory jodu znajdują się na każdej komórce naszego ciała, dokładnie tak samo jak to jest w przypadku witaminy D. Właściwa ilość jodu w organizmie zapobiega powstawaniu nowotworów piersi. Ma on bardzo duże znaczenie w rozwoju płodu. W przypadku niedoboru jodu w ciąży dochodzi do wrodzonej niedoczynności tarczycy dziecka, poronień czy narodzenia dziecka martwego, natomiast kobiety karmiące piersią mogą mieć problem z zapewnieniem dziecku wystarczającej ilości jodu w pokarmie.


Niedobór jodu najczęściej powoduje choroby tarczycy takie jak niedoczynność i nadczynność tarczycy. Prowadzi również do powstania wola. Dr S.P. Beebe, który zajmował się leczeniem nadczynności tarczycy, w tym choroby Gravesa-Basedowa i do tego celu używał jodu w odpowiednio dobranej dawce. Prawidłowa suplementacja jodem pozwala również na oczyszczenie organizmu z metali ciężkich takich jak brom, fluor, kadm czy rtęć.


W związku z powszechnym występowaniem niedoborów jodu w diecie wprowadzona została sól jodowana. Jest to ok. 30 mg jodku potasu lub 39 mg jodanu potasu na kg soli. Niestety nie jest to pożądane źródło tego pierwiastka, ze względu na zbyt dużą ilość soli, którą musielibyśmy zjeść aby pokryć zapotrzebowannie organizmu. Dodatkowo nasze ciało potrzebuje również jodu pierwiastkowego, czyli w innej postaci niż jodek potasu (jod pierwiastkowy występuje w płynie Lugola). Wg Dr Guy Abrahama, który prowadził badania na temat jodu, stwierdził, że optymalna dzienna dawka, która zaspokaja potrzeby całego organizmu na jod to 12,5 mg. Natomiast według Referencyjnych Wartości Spożycia, dzienną dawkę jodu określono na 150 – 200 µg.


Należy pamiętać, że jod występuje w dwóch postaciach: organicznej (radioaktywnej) i nieorganicznej (nieradioaktywnej). Oczywiście jedyną bezpieczną formą jest forma nieorganiczna.
W przypadku suplementacji jodem należy również pamiętać aby zapewnić odpowiednią ilość selenu, magnezu, witamin B2 i B3 oraz miedzi, gdyż wszystkie te substancje biorą udział przy przetwarzaniu jodu.

 

UWAGA! Płyn Lugola sprzedawany w aptekach jest do użytku zewnętrznego, nieoczyszczony, często posiada w sobie metale ciężkie. Jeżeli chcesz korzystać z płynu Lugola wewnętrznie to poproś farmaceute o przyrządzenie płynu Lugola do picia. Ewentualnie można zakupić wodny roztwór jodu i jodku potasu.

 

Źródła pokarmowe jodu:

Produkt
Jod w µg (na 100 g produktu)
Mintaj

200

Dorsz 170
Sardynki w oleju 96
Śledź 52
Pieczarki 18
Orzeszki ziemne 13
Brokuły 15
Szpinak 12
Żółtko jaja kurzego 12
   

* informacje z "Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych" prof. dr I. Elmadfa, prof. dr E. Muskat

Czytano 433 razy