Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-11-12 21:22:40 Wersja do druku

Chlorella i spirulina - algi wodne - mleko Matki Ziemi

Autor: sophia

Chlorella i spirulina, nazywane czasem mlekiem Matki Ziemi ze względu na mnogość składników odżywczych, witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo dobroczynnych składników, pomagają w pozbyciu się metali ciężkich z organizmu, przeciwdziałają powstawianiu nowotworów.


Chlorella jest to jednokomórkowa alga słodkowodna o zielonej barwie. Chlorella posiada bardzo dużo wartości odżywczych i mineralnych. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera w sobie aż 8 aminokwasów niezbędnych dla człowieka. Chlorella ma cudowne właściwości odtruwające organizm. Pomaga pozbyć się ołowiu, rtęci, kadmu, arsenu i innych metali ciężkich. Wspiera układ odpornościowy i produkcje interferonu działającego przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Dodatkowo jest źródłem beta-karotenu i najlepszym znanym źródłem chlorofilu, który również wspiera odporność. Działa przeciwnowotworowo.
Chlorella przyspiesza gojenie ran i tkanek, posiada w sobie czynnik wzrostu, który w szybkim tempie pomaga zregenerować uszkodzone tkanki.
Chlorella jest również dobrym prebiotykiem, ponieważ przyspiesza rozwój przyjaznej bakterii Lactobacillus w jelitach. Wspomaga trawienie i ułatwia wchłanianie składników odżywczych z jelit. Potrafi uwolnić od chronicznych zaparć, zneutralizować gazy jelitowe i walczyć z zatruciami pokarmowymi.
Chlorella jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego, kwasu alfa-linolenowego, kwasu palmitynowego, kwasu stearynowego i kwasu oleinowego. Cechują ją wyjątkowo duża zawartość witaminy B12, wskazana głównie dla wegetarian. Niedobory tej witaminy mogą prowadzić do zaburzeń neurologicznych, trudności w koncentracji i nauce. Z wiekiem przyswajalność witaminy B12 spada, dlatego im więcej jej dostarczymy organizmowi tym lepiej.
Chlorella zawiera około 45% białka, 20% tłuszczu, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin.

Tabela wartości odżywczej dla tabletek NatVita Chlorella w 100 g produktu:
Białko - 61.3 g
Węglowodany - 6,9 g
Tłuszcz: - 7.8 g
  Tłuszcze nasycone - 3.1 g
  Tłuszcze jednonasycone - 2.5 g
  Tłuszcze wielonienasycone - 2.2 g
Błonnik witalny - 16.1 g
Sód - 0.08 g
Witamina B1 - 92% GDA* 1.29 mg
Witamina B2 - 193% GDA* 3.1 mg
Witamina B6 - 48% GDA* 0,96 mg
Witamina B12 - 50% GDA* 50 mg
Witamina E - 89% GDA* 8,9 mg
Żelazo - 1500% GDA* 210 mg
Cynk - 465% GDA* 68,5mg
Wapń - 41 % GDA* 330 mg
* % zalecanego dziennego spożycia

 

Spirulina – naturalne wzmocnienie organizmu

Spirulina jest algą jednokomórkową o spiralnej budowie. Występuje powszechnie na całej ziemi, można ją znaleźć w słodkich wodach jak również w morzach i oceanach. Podobno znajduje się również w gorących wodach termalnych. Spirulina posiada wysoką zawartość białka oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny witaminy E, cynku, żelaza, chlorofilu oraz kwasu linolowego. Białko spiruliny jest bardzo dobrze przyswajalne i zwiera wszystkie niezbędne aminokwasy dla ludzkiego organizmu. Szczególne polecana wegetarianom. 1 gram spiruliny, przez mnogość swoich właściwości odżywczych odpowiada średnio 1 kg warzyw. Spirulina przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy oraz obniża poziom złego cholesterolu. Wskazana również dla cukrzyków gdyż normalizuje poziom cukru we krwi. Jest bogatym źródłem kwasu gamma-linoleinowego, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca. Spirulina zwiera również łatwo przyswajalny jod, który jest niezbędny do funkcjonowania tarczycy, a u większości Polaków (ze względu na dietę) występują niedobory, szczególnie u kobiet. W swoim składzie posiada również żelazo, nawet w większej ilości niż w mięsie. Żelazo wpływa na prawidłowe dotlenienie komórek organizmu oraz produkcje czerwonych krwinek w szpiku kostnym.
Spirulina może zmniejszyć szanse zachorowania na nowotwór. Dzięki chlorofilowi i fikocyjaninie stanowi źródło antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami. Do tej walki również przyczyniają się witamina E i beta-karoten.

Tabela wartości odżywczej dla tabletek NatVita Spirulina w 100 g produktu:

Białko - 56.6 g
Węglowodany - 11.3 g
Tłuszcz: - 4.1 g
  Tłuszcze nasycone - 1.3 g
  Tłuszcze jednonasycone - 1.5 g
  Tłuszcze wielonienasycone - 1.4 g
Błonnik pokarmowy - 16.4 g
Sód - 0.3 g
Tiamina - 100% GDA* 1.4 mg
Ryboflawina - 431% GDA* 6.9 mg
Niacyna - 32% GDA* 5.9 mg
Witamina E - 130% GDA* 13 mg
Żelazo - 590% GDA* 82.7 mg
Cynk - 22% GDA* 3.3 mg
Chlorofil - 1179 mg
Phycocyanina - 12800 mg
Kwas linolowy - 940 mg

* % zalecanego dziennego spożycia

Czytano 388 razy