Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2017-01-06 20:46:54 Wersja do druku

Candida albicans

Autor: sophia

Candida albicans jest grzybem z rodzaju drożdżaków. U większości populacji bytuje ona w układzie pokarmowym. Candida może być naszym sprzymierzeńcem, lecz w przypadku zaburzenia równowagi w organizmie może dojść do zbyt dużego rozrostu grzyba, a skutki tego są bardzo poważne.

W przypadku obniżonej odporności (np. przez antybiotyki, niewłaściwe żywienie, operacje, nadmierny stres, zażywanie leków, głównie sterydów, chemioterapii, leków immunosupresyjnych) może dojść do zbyt dużego rozrostu grzyba, co prowadzi do choroby zwanej kandydozą.
Wszystkie bakterie i grzyby bytujące w jelitach zachowują homeostazę (równowagę). W 90% są to bakterie beztlenowe. Jednak równowagę tą można zakłócić, np. przez antybiotykoterapię lub zakażenie bakteriami typu gronkowiec złocisty, salmonella, escherichia coli. W takim zaburzonym środowisku bardzo dobre warunki do rozwoju ma Candida, która zaczyna wychodzić poza obszar jej dotychczasowego bytowania.

Czy Candida albicans jest niebezpieczna?
Niestety, w przypadku inwazji grzyba dochodzi do bardzo nieprzyjemnych objawów. Co ważne, grzyb podczas swojego metabolizmu wytwarza wiele toksycznych substancji, które zalewają organizm. Prowadzi to do przeciążenia wątroby i nerek. W przypadku rozległego zakażenia candidą bardzo ciężko jest ją usunąć, gdyż grzyb szybko uodparnia się na stosowane leki, a przewlekłe zakażenie może prowadzić do choroby Leśniewskiego-Crohna lub nowotworów.

Objawy kandydozy
Objawy kandydozy mogą być różne. Wszystko zależy od miejsca, w którym następuje znaczne zwiększenie populacji grzyba. Jeżeli dokuczają Ci zaparcia lub biegunki, częste bóle brzucha, wzdęcia i alergie, uczucie flegmy w gardle, częste odbijanie bądź nieprzyjemny zapach z ust to może to świadczyć o przeroście Candidy w układzie pokarmowym. W przypadku zaatakowania układu moczowego można odczuwać pieczenie podczas oddawania moczu, upławy i biały śluz z kobiecych dróg rodnych, zaburzenia cyklu miesiączki. Na skórze kandydoza objawia się łuszczycą, nadmiernie suchą skórą lub obszernym poceniem się, wypadaniem włosów, trądzikiem, wykwitami w obrębie stóp i dłoni, swędzeniem skóry. Candida może również dotyczyć płuc, wtedy występuje zapalenie płuc, oskrzeli czy astma.

Leczenie kandydozy

Kandydozę często leczy się jodyną oraz przyjmowaniem dużych dawek witamin z grupy B. Oczywiście trzeba maksymalnie wspierać układ odpornościowy m. in. przez spożywanie witaminy C i D3. W przypadku zakażenia Candidą należy zdecydowanie unikać cukrów, zwłaszcza cukrów prostych i wysoko przetworzonej żywności. Jeżeli lubimy słodzić herbatę czy kawę lepiej do tego celu wybrać ksylitol. Należy również uważać na mięso, zarówno drób jak i wieprzowinę, gdyż mogą znajdować się tam antybiotyki. Zdecydowanie trzeba zadbać o odbudowę flory bakteryjnej w jelitach, w tym celu dobrze jest przyjmować wysokiej jakości prebiotyki (z jak największą liczbą rodzajów szczepów bakteryjnych). Prebiotyki zażywaj rano na czczo, minimum pół godziny przed jedzeniem. W leczeniu kandydozy zaleca się również rezygnacje z serów pleśniowych, bardziej wskazane są jogurty, maślanki i kefiry. Warto również spożywać jaja, ale tylko z chowów ekologicznych bądź bezpośrednio od rolnika. Trzeba także zadbać o dobre nawodnienie organizmu, pić dużo czystej wody, może być mineralnej niegazowanej. Podczas leczenia należy też zrezygnować z owoców zawierających dużo glukozy oraz produktów bogatych w skrobię takich jak ziemniaki, groszek zielony czy dynia. Najlepszym wyborem są kwaśne lub gorzkie produkty, które dodatkowo zakwaszają nasz żołądek.

Candida albicans może być naszym przyjacielem, jeżeli będziemy prowadzić zdrowy tryb życia i zadbamy o nasz układ odpornościowy. Bezwzględnie należy zrezygnować ze słodyczy dostępnych w sklepach, a w przypadku domowych wypieków lepiej jest używać ksylitolu do słodzenia. Dobrą praktyką jest wypicie rano, na czczo, szklanki ciepłej wody z wyciśniętą cytryną, która blokuje rozmnażanie grzyba.

 

Czytano 331 razy