Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-10-09 11:35:24 Wersja do druku

Metody na pozbycie się metali ciężkich z organizmu

Autor: fireadmin

Metale cieżkie takie jak kadm, ołów, rtęć, często zanieczyszczają nasz organizm i prowadzą do wielu chorób. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jesteśmy narażeni w codziennym życiu na obciążenie matalami cieżkimi. Mogą również prowadzić do mutacji komórek i powstawaniu nowotworów. Sprawdź jak możesz w sposób naturalny pozbyć się metali ciężkich z organizmu.

 

Kwas leczniczy z kasztana

Składniki: 30 kasztanów, szklanka cukru, pół szklanki serwatki mlecznej.

Przygotowanie: Do 3 litrów wody ze studni lub kranowej (nie chlorowanej) wrzucić 30 - 40 przepołowionych kasztanów (może być w skórce), następnie dosypać do słoika szklankę cukru i do zakwaszenia pół szklanki serwatki mlecznej lub jedną łyżeczkę śmietany. Kwas przechowywać w ciepły miejscu (25 - 30 stopni C) co najmniej dwa tygodnie.

Zastosowanie: Pić od pół szklanki do szklanki napoju 30 minut przed posiłkiem. Jeżeli wypijemy szklankę kwasu to należy uzupełnić w słoju mieszankę dodając szklankę wody i 2 łyżki cukru. Taki kwas można pić 2, 3 miesiące. Jeżeli straci smak można uzupełnić owocami kasztana.

 

Herbata z liści świeżej kolendry

Świeżą kolendrę posiekać (ok. 4 łyżki) i zalać litrą gorącej wody. Zaparzać w szklanym czajniczku 20 minut. W ciągu dnia wypić cały napar. Spożywać codziennie przez minimum 2 miesiące (w zależności od stopnia zanieczyszczenia organizmu) dzięki czemu usuniemy z organizmu rtęć, aluminium i inne metale ciężkie. W tym czasie należy również spożywać algi morskie (spirulina, chlorella). Jeżeli wystąpią skutki uboczne leczenia takie jak bóle i zawroty głowy czy nudności to należy zmniejszyć dawkę kolendry.

Można sprawdzić czy rtęć jest prawidłowo usuwana z organizmu poprzez badanie moczu pod kątem występowania rtęci.

 

Chelatacja witaminą C

Należy zakupić witaminę C w postaci proszku oraz łyżeczkę najlepiej plastikową (może być taka dla dzieci do jedzenia). W przypadku zdrowej osoby średnia dobowa ilość witaminy C wynosi od 10 do 20 gram. Jeżeli dawka będzie dla nas za duża to organizm 'poinformuje' nas przez lekki ból brzucha lub biegunkę. Wtedy należy dawkę zmniejszyć. Przyjmować codziennie minimum 2 tygodnie. W przypadku osób chorych okres przyjmowania powinien być znacznie dłuższy a nawet profilaktycznie każdy powinien przyjmować codziennie witaminę C albo w postaci naturalnej (owoce, warzywa) albo w postaci suplementu. Jeżeli występuje ból brzucha już po jednej łyżeczce witaminy C to możliwe, że nasz żołądek ma zmniejszoną tolerancje na syntetyczną witaminę C. Można wtedy użyć askorbinianu sodu. Najlepiej przyjmować po 1 łyżeczce 2 lub 3 razy dziennie (1 łyżeczka = ok. 5 g).

Osoby przeziębione powinny przyjmować ok. 30 - 60 gramów dziennie. W przypadku wirusa grypy, zapalenia płuc dawki stosowane dochodzą nawet do 150 gramów dziennie. Wszystko zależy od tolerancji organizmu. Witamina C wspiera układ odpornościowy i pozwala wydalić z organizmu metale ciężkie. Warto w tym czasie również suplementować się selenem.


Sok z brzozy

Sok z brzozy jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dodatkowo działa moczopędnie i odtruwająco. Pomaga również przeciążonym nerkom. Warto codziennie zamiast wody wypić 2 szklanki soku z brzozy.

 

Porady:

  • jedz dużo zielonych warzyw będących źródłem chlorofilu, mają one zdolności wiązania metali ciężkich i usuwania ich z organizmu, bardzo dobre są algi morskie wysokiej jakości takie jak spirulina czy chlorella
  • jeżeli równocześnie przyjmujemy algi to należy podzielić przyjmowanie witaminy C i alg, np. rano chlorella a wieczorem witamina C
  • najwięcej metali ciężkich zawierają ryby, gdyż absorbują wszystko co jest w morzach i oceanach a niestety są one coraz bardziej zanieczyszczone. Aby zmniejszyć wchłanialność metali ciężkich należy wypić herbatkę z rumianku, nagietka lub rokitnika. Warto spożywać ryby małe takie jak szprotki czy śledzie a unikać dużych jak tuńczyk czy łosoś.
Czytano 548 razy