Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-12-01 09:26:26 Wersja do druku

Domowe sposoby na ból gardła

Autor: sophia

Jeżeli nie chcemy korzystać z farmaceutyków możemy wybróbować sposoby zarówno naszych babć jak i nowoczesnych rozwiązań naturalnych.

Ból gardła najczęściej spowodowany jest przez wirusy. Jedyną naszą bronią na wirusy jest maksymalne wsparcie układu odpornościowego. Najlepiej zareagować jak najszybciej, jeżeli czujemy drapanie w gardle, mamy problem z przełknięciem śliny to najlepiej działać od razu.

 

Kuracja cytrynowa

W kuracji cytrynowej pijemy sok wyciśnięty z cytryny. Warto przetrzymać go chwile w ustach, jak najbliżej gardła a później połknąć.

Dawkowanie: sok z 1 cytryny (umyta dokładnie i wyciśnięta do kubka) co 2 godziny aż do ustania objawów.

Jeżeli sok jest zbyt kwaśny to można dosłodzić miodem dobrej jakości (nie z hipermarketu).

 

Płukanka z rumianku i szałwi

Działają przeciwzapalnie i odkażająco. Zmniejszają obrzęk błon śluzowych.

Dawkowanie: Rumianek i szałwie zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 15 minut. Może być zioło w saszetkach lub sypane (1 łyżeczka każdego zioła). Po ostygnięciu do temeraturury ciała należy przepłukiwać gardło.

 

Płukanka z sody lub wody utlenionej

Płukanki te również działają przeciwzapalnie i odkażająco.

Dawkowanie sody: Płaską łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w pół szklanki letniej, przegotowanej wody. Płucz więcej razy a krócej żeby nie podrażnić gardła.

Dawkowanie wody utlenionej: 2 łyżeczki wody utlenionej rozpuść w pół szklanki letniej, przegotowanej wody. Przepucz gardło.

Płukanki z sody i wody utlenionej powinno się stosować 3 do 4 razy dziennie.

 

Płukanka z octu jabłkowego

Dawkowanie: Rozpuścić 1 łyżeczkę octu jabłkowego i pół łyżeczki soli w ciepłej, przegotowanej wodzie. Płukać gardło 3 razy dziennie, nie połykać.

 

Mleko z czosnkiem i miodem

Miód ma bardzo dobre właściwości przeciwzapalne, hamuje rozwój bakterii i wspiera układ odpornościowy. Czosnek jest cudowną rośliną o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych.

Dawkowanie: 2 ząbki czosnku zmiażdżyć np. szerokim nożem i dodać do ciepłego mleka. Poczekać aż mleko wchłonie sok z czosnku. Posłodzić miodem.

 

Syrop z cebuli i miodu

Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy do słoika warstwami na przemian zalewając miodem. Z jednej/dwóch cebul wyjdzie ok. 4 warstwy w małym słoiczku (nieco większym od słoika do dżemu). Należy pamiętać aby dobrze zalać miodem wierzch.

Dawkowanie: Syrop pijemy po jednej łyżeczce co 2 godziny. Po zrobieniu syropu rano, pijemy cały pierwszy dzień i cały drugi dzień. Można dosypywać cukru lub miodu co jakiś czas. Nie trzymamy dłużej niż 2 dni. Po tym czasie wyrzucamy i robimy nowy syrop.

 

Syrop z buraka czerwonego

Przygotowanie: buraka dokładnie myjemy. Obcinamy górą część, gdzie były liście i dolną korzenia. W górnej części robimy nożem zagłębienie na około 3 cm aby wlać pełną łyżeczkę miodu. Takiego buraka zostawiamy w ciepłym miejascu w miseczce.

Dawkowanie: Pić po jednej łyżeczce w ciągu dnia. Można dodawać miodu. Na drugi dzień zrobić nowy.

 

Syrop z korzenia prawoślazu na kaszel

Składniki: korzeń prawoślazu, cynamon ekologiczny, miód, ocet jabłkowy.

Przygotowanie: 5 łyżek korzenia prawoślazu zalać 5 szklankami wody, dodać 1 łyżeczkę cynamonu i gotować na małym ogniu przez godzinę. Następnie dodać litr miodu, 2 łyżki octu jabłkowego i gotować jeszcze przez 5 minut. Rozlać ciepły syrop do butelek.

Dawkowanie: 2 łyżeczki syropu popijać co godzinę w przypadku dużego kaszlu.


Płukanka z szałwi na ból gardła i anginę

Składniki: szałwia, sól, sok z cytryny.

Przygotowanie: 2 łyżeczki szałwi zalać szklanką gorącej wody, zaparzać 10 minut pod przykryciem. Dodać soli oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny.

Dawkowanie: gardło płukać kilka razy dziennie.

 

 

Porady:

  • drapanie w gardle może świadczyć o wysuszeniu błon śluzowych (najczęściej zimą, w porze grzewczej) dlatego zadbaj o wywietrzone mieszkanie i nawilżacze powietrza
  • jeżeli pijesz herbaty warto dodać do nich sok malinowy, jak nie masz domowej roboty to kupując w sklepie koniecznie przeczytaj etykietę i zobacz ile 'soku jest w soku'
Czytano 520 razy