Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-12-02 13:24:57 Wersja do druku

Zgaga - lecz się sam

Autor: sophia

Zgaga jest coraz częstszą przypadłością w naszych czasach. Jeżeli zdarza się bardzo żadko to nie mamy się czym martwić, jeżeli natomiast występuje notorycznie to koniecznie trzeba ustalić jej przyczyny.

Zgagą nazywamy nieprzyjemne uczucie pieczenia w gardle, która spowodowana jest zarzucaniem kwasów żołądkowych do przełyku. Zgaga najczęściej występuje przy nie dostatecznym zakwaszeniem żołądka. Jeżeli w żołądku jest zbyt mała kwasowość to wypust żołądka się nie domyka i dochodzi do zarzucania kwasem solnym do przełyku. Zdarza się również, że zgaga spowodowana jest nadkwasowością. Wtedy można rozcięczyć soki żołądkowe.

 

W przypadku niedokwasoty żołądka:

Ocet jabłkowy

Aby wspomóc nasz żołądek w odpowiedniej ilości produkowanego kwasu solnego należy przed każdym posiłkiem wypić 1 łyżkę octu jabłkowego (uwaga na skład octów, które są dostępne w sklepie, nie wolno używać octu spirytusowego).

Warto zrobić swój własny ocet jabłkowy z dobrych, najlepiej ekologicznych jabłek.

 

Sól morska kuchenna

W produkcji soków żołądkowych pomaga również sól. Należy pół godziny po posiłku wziąść kilka kawałków soli morskiej gruboziarnistej i ssać w ustach jak najdłużej.

 

Krople żołądkowe

Krople żołądkowe dostępne są w każdej aptece. Ich skład tworzy mieszanka wyciągów z ziół takich jak dziurawiec, mięta pieprzowa czy korzeń kozłka lekarskiego. Krople zażywa się na 30 minut przed posiłkiem, rozpuszczając kilkanaście kropli w kieluszku wody. Gorzki smak powoduje wytwarzanie się soków trawiennych.

 

Sok z cytryny

15 minut przed każdym posiłkiem wypić wyciśnięty sok z 1 cytryny.

 

Mieszanka przypraw

Mieszanka przypraw, które sprzyjają produkcji soków żołądkowych to: cząber, bazylia, koziderka, kminek, czarnuszka, kolendra. Warto łyżeczkę mieszanki dodawać do wszystkich potraw.

 

Herbatka z mięty

Mięta również wspomaga produkcje soków żołądkowych. Najlepiej jednak parzyć ją w małej szklance aby dodatkowo nie rozcięczać już wytworzonych soków wodą. W zamian za mięte można zaparzyć również rumianek lub dziurawca.

 

W przypadku zgagi spowodowanej nadkwasotą:

Szklanka mleka

W zmniejszeniu kwaśności soków żołądkowych może pomóc szklanka mleka.

 

Porady:

  • UWAGA! Zdecydowanie nie polecamy używać leków zobojętniających kwasy żołądkowe w przypadku zgagi spowodowanej niedokwaśnością. Owszem, palenie w przełyku znika ponieważ nasze soki żołądkowe nie będą kwaśnie (a powinny i to mocno być kwaśnie), ale może mieć to katastrofalny wpływ na nasze zdrowie (zaburzone wchłanianie wielu substancji odżywczych, powstaje dogodne środowisko do rozwoju bakterii, pasożytów, może prowadzić do wrzodów żołądka).
  • Aby zakwasić żołądek w posiłku zjadaj: dobrej jakości mięso nie smażone, warzywa kiszone, ryby, kefir, twaróg i grzyby. Najbardziej zakwaszają żołądek produkty słone, kwaśne i przede wszystkim gorzkie.
  • Prosty sposób na sprawdzenie czy kwasowość naszego żołądka jest w porządku: Rano, na czczo, należy wypić pół szklanki wody z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Zaraz po wypiciu nastawić stoper, na przykład w telefonie, i odmierzać czas do beknięcia (soda reaguje z kwasem solnym i wytwarza dwutlenek węgla). Jeżeli czas mieści się w granicach do 3 minut to żołądek jest w porządku. Natomiast zbyt szybkie odbicie (do 90 sekund) może świadczyć o nadkwasocie. 
  • Nie wolno w trakcie posiłku jak i do 2 godzin po posiłku spożywać napojów. Powodują rozcięczenie kwasów żołądkowych. Pić należy 30 minut przed posiłkiem.
  • Mocno nawadniać organizm między posiłkami. Żołądek potrafi wyprodukować ponad 2 litry soku żołądkowego dziennie więc zapotrzebowanie na wodę jest duże (prawidłowe nawodnienie organizmu można zobaczyć po kolorze moczu, jeżeli jest słomkowy i prawie przeźroczysty to nawodnienie jest dobre).
Czytano 448 razy