Jesień i zima to okres częstych przeziębień. Sprawdź naturalne sposoby na wzmocnienie swojej odporności.
Herbatka z kurdybanka
Herbata z kurdybanka pomaga wzmocnić odporność jesienią i zimą.
Składniki: suszone ziele kurdybanka.
Przygotowanie: 1 łyżeczkę kurdybanka zalać gorącą wodą, zaparzać 10 minut pod przykryciem. Pić ciepłą, 3 szklanki dziennie między posiłkami.
Syrop z natki pietruszki
Wzmacnia odporność, zwłaszcza dobry dla dzieci. Najlepiej zrobić syrop późnym latem aby starczył na jesień.
Składniki: natka pietruszki, miód.
Przygotowanie: Natkę pietruszki umyć i wycisnąć sok z wyciskarce. Dodać miód w proporcji 1:5. Na 1 szklankę wyciśniętego soku, 5 szklanek płynnego, świeżego miodu. Syrop przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, może być w lodówce.
Dawkowanie: dzieciom podawać codziennie 3 łyżeczki syropu.
Odwar z pietruszki
Składniki: 1 średni korzeń pietruszki najlepiej z ekologicznych upraw.
Przygotowanie: pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać półtorej szklanki wody i gotować na małym ogniu 20 minut. Wypić odwar. Pietruszkę można dodać do zupy lub zjeść.
Herbatka z lipy
Działa rozgrzewająco w przeziębieniu. Dobrze na wieczór wypić herbatkę z lipy, dodać sok z malin domowej roboty i wygrzać się w łóżku.
Składniki: suszone ziele lipy.
Przygotowanie: 2 łyżeczki suszonego ziela lipy zalać gorącą wodą. Zaparzać pod przykryciem 10 minut.
Herbatka z nagietka
Nagietek działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wzmacnia żołądek i wątrobę, działa rozgrzewająco.
Składniki: suszone kwiaty nagietka.
Przygotowanie: 2 łyżeczki kwiatów nagietka zalać 1 szklanką gorącej wody. Zaparzać pod przykryciem 10 minut. Pić ciepłą 3 szklanki dziennie. Dla dzieci zrobić herbatkę z 1 łyżeczki.
Syrop z macierzanki i rumianku na kaszel
Bardzo dobrze udrażnia drogi oddechowe, wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie.
Składniki: 6 łyżeczek ziela macierzanki, 4 łyżeczki rumianku, 2 łyżeczki szałwi i 2 łyżeczki nagietka, 1 litr miodu.
Przygotowanie: Zioła zalać 4 szklankami wody i zagotować. Dodać miód i gotować na małym ogniu 30 minut. Przecedzić i rozlać ciepłe do butelek. Szczelnie zakręcić.
Dawkowanie: 3 razy dziennie po 1 łyżce rozpuszonej w kieliszku ciepłej wody. W przypadku bardzo dokuczliwego kaszlu stosować co godzinę. Mogą stosować również dzieci.
Herbatka z kozieradki na kaszel z flegmą
Składniki: nasienie kozieradki, liść babki lancetowej, owoc anyżu.
Przygotowanie: zioła wymieszać w równych proporcjach (1:1:1). 2 łyżeczki wymieszanych ziół zalać szklanką gorącej wody. Zaparzać pod przykryciem 10 minut. Wypić ciepłe. Stosować 3 razy dziennie.
Wino z kozieradki na wzmocnienie odporności
Składniki: 1 butelka wina czerwonego, gronowego, 5 łyżek zmielonej kozieradki, 4 łyżki miodu, 1 płaska łyżka cynamonu ekologicznego.
Przygotowanie: koziderkę zlać czerwonym winem w ciemnej butelce. Odstawić na 10 dni. Codziennie wstrząsnąć. po 10 dniach przecedzić, dodać miód i cynamon. Zagotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Przelać do butelek.
Dawkowanie: 1 łyżkę wina rozpuścić w kieliszku ciepłej wody. Popijać 2 razy dziennie w okresie jesienno-zimowym.
Nalewka z cebuli
Składniki: szklanka posiekanej cebuli, szklanka wódki.
Przygotowanie: Posiekaną cebulę zalać szklanką wódki w ciemnej butelce. Odstawić na 10 dni w chłodne miejsce. Codziennie wstrząsnąć. Przecedzić.
Dawkowanie: pić 2 razy dziennie po 1 łyżeczce rozcięczonej w kieliszku ciepłej wody.