Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2017-01-31 18:43:43 Wersja do druku

Domowe sposoby przy miażdżycy i chorobach serca

Autor: sophia

Choroby układu krążenia są jedną z głównych przyczyn śmierci w Polsce. Zobacz jak naturalnie możesz wspierać swoje serce oraz oczyścić krew na codzień.

Wino św. Hildegardy wg Korżawskiej *

Wino wspiera serce i nerki. Regeneruje siły organizmu.

Składniki: 2 butelki wina białego, gronowego, wytrawnego; garść świeżej natki pietruszki, 4 łyżki owoców głogu, 5 łyżek octu jabłkowego, pół litra miodu, 1 pokruszona laska cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, 5 goździków.

Przygotowanie: do dużego garnka emaliowanego wlać wino, dodać pietruszkę, owoce głogu i laskę cynamonu. Zagotowujemy i ogrzewamy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy do naciągnięcia na pół godziny. Wywar przecedzić, dodać płynny miód i ocet. Ogrzewać jeszcze przez 5 minut a następnie przelać ciepłe winko do butelek.

Dawkowanie: 2 łyżki 4 razy dziennie. Można wlewać do herbaty jak sok.

 

Wino z liści brzozy wg Korżawskiej*

Najlepiej wino zrobić na wiosnę, gdy są świeże liście brzozy. Warto znaleźć drzewo w lesie, z dala od spalin i samochodów. Wino oczyszcza krew ale również wątrobę i nerki. Dostarcza energii życiowej.

Składniki: 3 butelki wina białego, gronowego, 4 garście młodych liści brzozy, 4 łyżki owoców głogu, 1 pokruszona laska cynamonu, 1 litr miodu płynnego.

Przygotowanie: Wino wlać do garnka wraz z umytymi liściami brzozy, owocami głogu i laską cynamonu. Zagotować i podgrzewać na małym ogniu 15 minut. Zaparzać pod przykryciem pół godziny. Następnie przecedzić, dodać miód i jeszcze raz zagotować 5 minut. Przelać gorące do butelek. Po wystygnięciu przechowywać w lodówce.

Dawkowanie: pić 1 łyżkę winka 4 razy dziennie. Można dodawać do herbatek jak  sok.

 

Herbatka z głogu

Herbatka wzmacnia serce i pomaga przy miażdżycy.

Składniki: 50 g suszonych owoców głogu, 50 g suszonych kwiatów głogu, 50 g ziela serdecznika.

Przygotowanie: Zioła wymieszać w równych proporcjach. Zaparzać 10 minut pod przykryciem 2 łyżeczki herbatki.

 

Sok brzozowy

Sok brzozowy ma wiele właściwości leczniczych, jest źródłem witamin i minerałów. Pomaga wzmocnić odporność organizmu, a przede wszystkim oczyszcze krew i usuwa złogi zgromadzone w żyłach.

Dawkowanie: 1 - 2 szklanki soku dziennie.


Herbatka z miłorzębu japońskiego

Miłorząb rozluźnia naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi.

Składniki: miłorząb japoński.

Przygotowanie: 2 łyżeczki miłorzębu zalewamy gorącą wodą. Zaparzamy pod przykryciem 10 minut. Pijemy ciepłe.


Czosnek

Czosnek zawiera allicynę, która hamuje powstawanie zatorów przez sklejanie się płytek krwi.

Najlepiej stosować świeży czosnek, 1 ząbek dziennie. Jeżeli nie przepadamy za czosnkiem możemy zaopatrzyć się w czosnek w kapsułkach.

 

Porady:

  • w przypadku miażdżycy zaleca się odstawienie na pewnien czas nabiału i produków bogatych w wapń
  • należy zażywać witaminę K2 MK-7 w dużych dawkach oraz witaminę C jak w przypadku ciężkich chorób **
  • koniecznie należy unikać smażenia zwłaszcza na olejach roślinnych (lepiej używać masła klarowanego lub ewentualnie oleju kokosowego), warto spożywać dobre tłuszcze takie jak olej lniany lub słonecznikowy tłoczone na zimno i stosowane na zimno (bez podgrzewania)
  • aby wzmocnić serce warto się suplementować koenzymem Q10
  • w przypadku zaawansowanej choroby należy spożywać produkty gotowane i lekkostrawne aby nie obciążać wątroby i nerek.

 

*przepisy pochodzą z audycji radiowych i wywiadów telewizyjnych przeprowadzonych ze Stefanią Korżawską

** należy skonsultować się z lekarzem

Czytano 475 razy