Zgaga jest coraz częstszą przypadłością w naszych czasach. Jeżeli zdarza się bardzo żadko to nie mamy się czym martwić, jeżeli natomiast występuje notorycznie to koniecznie trzeba ustalić jej przyczyny.
Zgagą nazywamy nieprzyjemne uczucie pieczenia w gardle, która spowodowana jest zarzucaniem kwasów żołądkowych do przełyku. Zgaga najczęściej występuje przy nie dostatecznym zakwaszeniem żołądka. Jeżeli w żołądku jest zbyt mała kwasowość to wypust żołądka się nie domyka i dochodzi do zarzucania kwasem solnym do przełyku. Zdarza się również, że zgaga spowodowana jest nadkwasowością. Wtedy można rozcięczyć soki żołądkowe.
W przypadku niedokwasoty żołądka:
Ocet jabłkowy
Aby wspomóc nasz żołądek w odpowiedniej ilości produkowanego kwasu solnego należy przed każdym posiłkiem wypić 1 łyżkę octu jabłkowego (uwaga na skład octów, które są dostępne w sklepie, nie wolno używać octu spirytusowego).
Warto zrobić swój własny ocet jabłkowy z dobrych, najlepiej ekologicznych jabłek.
Sól morska kuchenna
W produkcji soków żołądkowych pomaga również sól. Należy pół godziny po posiłku wziąść kilka kawałków soli morskiej gruboziarnistej i ssać w ustach jak najdłużej.
Krople żołądkowe
Krople żołądkowe dostępne są w każdej aptece. Ich skład tworzy mieszanka wyciągów z ziół takich jak dziurawiec, mięta pieprzowa czy korzeń kozłka lekarskiego. Krople zażywa się na 30 minut przed posiłkiem, rozpuszczając kilkanaście kropli w kieluszku wody. Gorzki smak powoduje wytwarzanie się soków trawiennych.
Sok z cytryny
15 minut przed każdym posiłkiem wypić wyciśnięty sok z 1 cytryny.
Mieszanka przypraw
Mieszanka przypraw, które sprzyjają produkcji soków żołądkowych to: cząber, bazylia, koziderka, kminek, czarnuszka, kolendra. Warto łyżeczkę mieszanki dodawać do wszystkich potraw.
Herbatka z mięty
Mięta również wspomaga produkcje soków żołądkowych. Najlepiej jednak parzyć ją w małej szklance aby dodatkowo nie rozcięczać już wytworzonych soków wodą. W zamian za mięte można zaparzyć również rumianek lub dziurawca.
W przypadku zgagi spowodowanej nadkwasotą:
Szklanka mleka
W zmniejszeniu kwaśności soków żołądkowych może pomóc szklanka mleka.
Porady:
www.zdrowieokey.pl
Bo zdrowie powinno być naturalne!