Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-10-27 13:02:58 Wersja do druku

Babeczki (mufinki) z owocami lub straciatela

Autor: sophia

Pyszne, letnie babeczki z owocami sezonowymi takimi jak maliny, jagody, czereśnie czy truskawki. Czas przygotowania ciasta to 15 minut, czas pieczenia 30 minut. Szybkie i bardzo smaczne. Dzieci je uwielbiają!

 

Składniki na 12 sztuk:

  • pół kostki miękkiego masła (100 g)
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego lub olejek waniliowy (1 łyżeczka)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki typ 650
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • owoce sezonowe
  • lub czekolada (mleczna lub gorzka)

Składniki na 24 sztuki:

  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego lub olejek waniliowy (1 łyżeczka)
  • 4 jajka
  • 2 i pół szklanki mąki typ 650
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym w mikserze na białą masę. Dodawać po jednym jajku dobrze miksując. Następnie dodać mąkę i sodę na przemian z mlekiem. Miksować aż wszystkie składniki się połączą. W przypadku wersji straciatela - zetrzeć na tarku o dużych oczkach czekoladę i wymieszać z masą.

Ciasto nakładać do papierowych papilotek umieszczonych w specjalnej blasze do mufinek. Powinno zajmować 2/3 papilotki. W przypadku wersji z owocami należy wcisnąć do babeczki po kilka owoców.

Piec ok. 30 minut w 160 stopniach na termoobiegu aż wierzch babeczki się zarumieni.

Do babeczek można również przygotować bitą śmietanę i udekorować gotowe babeczki. Do przyrządzenia bitej śmietany potrzebna jest śmietana kremówka 30% (250 ml) mocno schłodzona i 5 łyżeczek cukru trzcinowego. Śmietane ubijamy w mikserze wraz z cukrem aż będzie sztywna piana (przy przechylaniu naczynia nie powinna zjeżdżać). Dekorujemy babeczki, możemy również powciskać w śmietane owoce.

 

Czytano 638 razy