Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-10-26 14:20:23 Wersja do druku

Rogaliki drożdżowe z jagodami

Autor: sophia

Rogaliki drożdzowe z jagodami, super alternatywa dla kupnych drożdżówek. Bez konserwantów, spulchniaczy, syropów glukozowo-fruktozowych. Zawsze lepiej jest piec w domu.

Składniki:

  • 500 g mąki typ 650 (ok. 3 szklanki)
  • 50 g drożdży świeżych
  • 50 g masła
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru (mniej słodkie 1/3 szklanki)

Farsz:

  • jagodzianki
    • 100 g jagód
  • masa serowa
    • 200 g sera białego
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania rogalików
  • kruszonka
    • 50 g masła
    • ok. pół szklanki mąki
    • 1/3 szklanki cukru

 

Przygotowanie:

Zrobić zaczyn drożdżowy: do 1/3 wysokości szklanki wlać ciepłe mleko. Dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać. Rozdrobnić drożdże i wrzucić do szklanki z mlekiem. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą aby nie było grudek. Przykryć ściereczką lub ręcznikiem jednorazowym i odstawić do aktywacji drożdży około 10 minut (jeżeli używamy suchych drożdży to etap ten można pominąć).

Masło roztapiamy na ogniu. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem w mikserze (białka pozostawiemy do posmarowania rogalików).  Do utartych żółtek dodajemy mąkę, mleko i zaczyn drożdżowy. Miksujemy na hakach chlebowych. Na końcu dodajemy przestygnięte masło. Wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Ciasto pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkujemy w kształt okręgu i wycinamy trójkąty jak w przypadku pizzy. Nakładamy farsz na szerszy kawałek i zwijamy w kierunku cieńszego. Białkiem smarujemy rogaliki. Można również wykonać kruszonkę (masło roztapiamy i zdejmujemy z gazu, dodajemy mąkę i cukier, całość ucieramy aż powstaną grudki).

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni "góra + dół". Smacznego.

Czytano 684 razy