Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-09-23 23:35:47 Wersja do druku

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Autor: sophia

Zdrowy, pyszny i chrupiący chlebek przenno-żytni na domowym zakwasie.

Składniki:

  • 100 g zakwas żytni (jak zrobić zakwas na chleb)
  • 500 g mąki pszennej typ 750 (ok. 3 szklanek)
  • 300 ml ciepłej wody (1 i pół szklanki)
  • 1 płaska łyżka drożdży instant lub 10 g drożdży świeżych*
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu lub cukru

* Jeżeli zakwas jest mocno dojrzały to można pominąć drożdże. W przypadku dodania drożdży świeżych trzeba je najpierw rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody a dopiero później wymieszać z resztą składników.

 

Przygotowanie:
Mąkę na chleb najlepiej przesiać przez sito aby nabrała puszystości. Wymieszać razem zaczyn żytni, wodę, mąkę, drożdże, sól i miód. Można to zrobić ręcznie wyrabiając około 10 minut lub za pomocą miksera (z hakiem chlebowym). Jeżeli użyjemy miksera, to w momencie, gdy ciasto odchodzi od ścianek pojemnika, należy ciasto wyciągnąć i dokończyć zagniatanie na desce. Ciasto powinno być elastyczne, ale ze względu na mąkę żytnią będzie mocno lepkie. Pod koniec wyrabiania powinno się odklejać od rąk, ale dalej pozostawiać troszkę lepkie. Nie należy podsypywać za dużo mąki aby uniknąć zbyt twardego chleba.

 

Następnie należy przygotować miskę, w której chleb będzie wyrastał. Miskę podlewamy małą ilością oleju aby ciasto nie przywarło do jej ścianek. Wkładamy nasze ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. W międzyczasie ciasto należy odgazować. Po 1 godzinie wyrastania, wyciągamy ciasto z miski, kładziemy na desce i rozciągamy dłońmi we wszystkich kierunkach. Następnie zaginamy w kopertę, góra, dół, lewo, prawo i odkładamy spowrotem do miski. Czynność tą powtarzamy po 2 godzinie wyrastania. 

Po 3-ciej godzinie przekładamy chleb do kosza do wyrastania chleba obsypanego mąką (lub innego naczania, w którym chleb będzie się formował). Kosz przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Będzie to trwać ok. 1 godziny, tak by chleb podwoił swoją obiętość. Po tym czasie chleb jest gotowy do pieczenie. (ja przekładam jeszcze chleb na papier do pieczenia i pozwalam mu jeszcze 30 minut podrosnąć)

 

Pieczenie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni, góra + dół bez termoobiegu. W środku powinna znajdować się blacha (lub kamień piekarniczy) aby również się nagrzała. Chleb wyciągamy z kosza (przykładając np. talerz i dynamicznie odwracając kosz). Nacinamy delikatnie górę chleba aby nam nie popękał podczas pieczenia.

Wkładamy chleb do piekarnika oraz dodajemy na dno piekarnika kilka kostek lodu aby w piekarniku było wilgotno. Pieczemy 10 minut a następnie redukujemy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 40 minut (w zależności od wielkości chleba). Chleb jest gotowy, gdy postukamy od dołu powinien wydawać głuchy odgłos.

Kroimy po wystudzeniu. Smacznego.

Czytano 711 razy