Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-11-05 17:39:18 Wersja do druku

KREMY do ciast i tortów: budniowy, śmietanowy, czekoladowy

Autor: sophia

Najpopularniesze kremy do ciast i tortów. Krem budyniowy z mąką ziemniaczaną i krem śmietankowy na bazie serka Mascarpone. Sprawdź sam.

Krem budyniowy

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła

Przygotowanie:

Masło wyciągnąć z lodówki i odłożyć aż zmięknie.

Przygotować budyń: półtorej szklanki mleka zagotować wraz z cukrem. Mąkę ziemniaczaną i żółtka rozpuścić w pozostałej połowie szklanki mleka. Wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Następnie dodać do gotującego się mleka cały czas mieszając aż masa zgęstnieje (ok. 2 minuty). Gotowy budyń zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą tak, by dotykała wierzchu budyniu i zabezpieczała przed dostaniem się powietrza. Dzięki temu nie utworzy nam się kożuch na powierzchni. Zostawić budyń do całkowitego wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na białą, puszystą masę (5 do 10 minut mikserem). Następnie dodawać chłodny budyń łyżka po łyżce cały czas miksując na najniższych obrotach ale tylko do połączenia składników bez grudek. Wyłączyć mikser. Masa jest gotowa do nałożenia na ciasto. Po włożeniu ciasta do lodówki na ok. 2 godziny krem stężeje.

W przypadku kremu kakaowego dodajemy 1-2 łyżek kakao do gotującego się mleka.

 

Krem śmietankowy

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmiętany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Serek i śmietanę mocno schłodzić. Śmiętanę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder (piana przy przechyleniu naczynia prawie nie powinna się przesuwać). Do ubitej piany stopniowo dodajemy serek miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia składników, nie za długo. Masę nakładamy na biszkopt lub inne ciasto. Wkładamy do lodówki.

Jeżeli chcemy gęstszy krem to albo zwiększamy ilość serka mascarpone albo zmniejszamy ilość śmiętany do 200 ml.

W przypadku kremu kakaowego dodajemy 1 -2 łyżek kakao.

 

Krem czekoladowy

Składniki:

  • czekolada gorzka dobrej jakości
  • 300 g serka białego typu Bieluch lub homogenizowanego

Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając by nie doprowadzić do rozwarstienia czekolady. Po roztopieniu mieszamy z serkiem do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki. Jeżeli chcemy masę sztywniejszą to dodajemy więcej czekolady.

 

Krem z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka sezamu
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotować i przełożyć do miksera. Dodać miód, miękkie masło, sezam i cynamon. Zmiksować. Najzdrowsza wersja kremu, super do tortów dla dzieci i nie tylko.


Krem serowy

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego tłustego (może być już przetarty jak na sernik)
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • łyżka skórki z pomarańczy lub soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Ser przecieramy przez sito na gładką masę. Masło miksujemy z żółtkami i cukrem. Dodajemy przetarty ser i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na niskich obrotach na gładką masę.

 

Przepisy na kremy zapewniają ilość masy na jeden blat ciasta. Jeżeli pieczemy tort i chcemy więcej blatów to odpowiednio zwiększamy ilość składników.

Zobacz także: przepis na najlepszy biszkopt do tortów.


Czytano 693 razy