Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-11-08 11:10:25 Wersja do druku

Ciasto z bananami i cynamonem

Autor: sophia

Ciasto z bananami i cynamonem, z masą ze śmietanki. Pyszne, orzeźwiające.

Składniki:

Na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli

Na krem:

  • śmietanka 30% - 300 ml
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g sereka mascarpone

 

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • cynamon cejloński

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli (białka po przechyleniu naczynia nie powinny się przesuwać). Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Miksując na wolnych obrotach dodajemy jajka, ocet, sodę oczyszczoną i mąkę.

Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Po lekkim wystudzeniu przecinamy na pół i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowujemy krem. Śmiętankę ubijamy na sztywną pianę (nie miksować za długo aby się nie rozwarstwiła). W momencie, gdy śmietanka będzie ubita na tyle, aby po przechyleniu naczynia delikatnie tylko spływała - dodajemy 4 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone. Miksujemy tylko do połączenia składników.

Na przekrojony biszkopt nakładamy pokrojone banany, masę śmietankową i obsypujemy obficie cynamonem, to samo robimy na górnej warstwie. Wszystko wkładamy do lodówki do schłodzenia. Gotowe.

 

Ps. Jeżeli ktoś nie lubi cynamonu i woli kakao, to do masy ze śmietanką należy dodać łyżeczkę kakao i zamiast cynamonu posypywać kakao.

 

Czytano 659 razy