Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-11-17 21:12:41 Wersja do druku

NAJLEPSZY BISZKOPT do tortów

Autor: sophia

Przepis na najlepszy biszkopt do tortów. Puszysty, mięcitki, pyszny w smaku. Można zrobić wersję z kakao lub bez, wtedy otrzymamy śliczny żółty biszkopt.

Przepis na tortownicę 28 cm, z biszkopta wyjdą 3 blaty.

Składniki:

  • 10 jaj
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki typ 650
  • pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: kakao (3 łyżki)

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijanie trwa ok. 20 minut, ważne aby białka były ubite na sztywno, tzn. przy przechyleniu naczynia nie powinny spływać. Jak piana będzie dobrze ubita to dodajemy po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną. Opcjonalnie kakao.

Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać masę. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, odwrócić jeszcze ciepły biszkopt tak, żeby wcześniej dół stał się górą tortu (będzie wtedy równa góra tortu).

Gotowe :)

Czytano 688 razy