Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-09-23 22:51:45 Wersja do druku

Zakwas żytni na chleb

Autor: sophia

Coraz więcej osób zastanawia się nad pieczeniem własnego chleba. Decyzji tej sprzyjają ceny chlebów dostępnych obecnie w sklepach oraz ich skład, w którym niejednokrotnie są chemiczne środki spulchniające i różne dodatki, o których często wolelibyśmy nie wiedzieć. Aby chleb był pyszny i zdrowy warto sporządzić swój domowy zakwas żytni, który wbrew pozorom jest bardzo prosty w przygotowaniu.

 

Składniki na zakwas żytni:

  • mąka żytnia typ 2000
  • woda (nie chlorowana)
  • słoik

 

Zakwas dojrzewać będzie przez 5 dni, co 12 godzin będziemy go doglądać lub dokramiać. Aby nie zapomnieć można ustawić sobie dwa budziki w telefonie przykładowo o godzinie 7 rano i 19 wieczorem.

 

Dzień pierwszy.

Godzina 19.

W słoiku, najlepiej litrowym, łączmy ze sobą 100 g mąki żytniej oraz 100 ml ciepłej wody (nie gorącej). Składniki dokładnie ze sobą mieszamy drewnianą łyżką lub patyczkiem (może być ten wykorzystywany do jedzenia sushi jeżeli jest drewniany), a następnie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów. Jeżeli w domu jest chłodno lub lubimy mocno wietrzyć mieszkanie to można wstawić słoik do piekarnika, który wcześniej rozgrzewamy do 40 stopni, następnie wyłączamy i wstawiamy zakwas aby dłużej trzymał ciepło.

 

Dzień drugi.

Godzina 7.

Po 12 godzinach w cieple czas na przemieszanie zakwasu. Ważne aby, jak poprzednio, użyć do tego drewnianej łyżki lub patyczka. Następnie znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bądź do piekarnika.


Godzina 19.

Przyszedł czas na pierwsze dokarmienie zakwasu. Do słoika dodajemy 50 g mąki żytniej oraz 50 ml ciepłej wody.  Dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Teraz możemy zostawić zakwas na 24 godziny aby spokojnie mógł 'popracować'.

 

Dzień trzeci.

Godzina 19.

Nasz zakwas powinien wydzielać już kwaskowaty zapach. Kolejny raz dokarmiany go dodając 50 g mąki żytniej oraz 50 ml ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy.

 

Dzień czwarty.

Godzina 7.

Kolejny raz zakwas dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odkładamy.

 

Godzina 19.

Czas na ostatnie dokarmienie zakwasu. Dodajmy 50 g mąki żytniej i 50 ml ciepłej wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odkładamy.

 

Dzień piąty.

Godzina 7.

Zakwas jest gotowy, na swojej powierzchni powinien mieć wiele pęcherzyków powietrza. Można delikatnie go przemieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach można już piec swój pierwszy chleb.

Warto zostawić sobie zaczyn zakwasu na następne pieczenie. W tym celu należy odłożyć z aktywnego zakwasu ok. 3 łyżek drewnianych zakwasu do nowego słoika i dać go do lodówki. Jeżeli będziemy chcieli upiec kolejny chleb to wyciągamy zakwas z lodówki, dokarmiany 100 g mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, a następnie zostawiamy na 12 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Najlepiej zrobić to wieczorem i na rano zakwas będzie gotowy.

Czytano 645 razy