Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-12-08 21:41:24 Wersja do druku

POLEWY na ciasta i torty

Autor: sophia

Czasem nudzą nam się standardowe polewy na torty i ciasta. Może przyszła ochota na spróbowanie innych polew.

Polewa kakaowa

Składniki:

  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie:

Rozpuścić masło w garnku, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać mleko i kakao, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.

 

Polewa czekoladowa

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Cały czas mieszać aby się nie rozwarstwiła. Dodać smietankę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.

 

Polewa śliwkowa

Składniki:

  • 100 g powidła śliwkowego
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

W miseczce utrzeć na gładko powidło śliwkowe z kakao.

 

Polewa cukrowa

Składniki:

  • pół kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier puder i mleko. Dokładnie wymieszać, odłożyć do ostygnięcia.

 

Polewa karmelowa

Składniki:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Do garnuszka wsypać cukier i wodę (najlepiej z grubym dnem). Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszająć aż cukier zrobi się delikatnie brązowy. Zdjąć z ognia. Dodać śmietankę, masło i dobrze wymieszać. Postawić z powrotem na ogień i mieszać 1 minutę. Zostawić do ostygnięcia.

 

Lukier cytrynowy

Składniki:

  • sok z pół cytryny
  • 1/4 szklanki wody ciepłej przegotowanej
  • cukier puder (ok. szklanka)

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z pół cytryny. Przelać przez sitko i połączyć z wodą. Dodać tyle cukru pudru aby masa się zagęściła ale w dalszym ciągu była dość leista. Dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.

 

Polewa serowa

Składniki:

  • serek typu Bieluch lub Philadelphia
  • 1/3 sklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Serek utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Udekorować ciasto. Można również wycisnąć przez szprycę.

 

Polewa kajmakowa

Składniki:

  • szklanka mleka 3,2%
  • 1/3 kostki masła
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie:

Najlepiej gotować w kąpieli wodnej. Mleko z cukrem i masłem zagotowujemy co jakiś czas mieszając aż masa zgęstnieje. Polewać ciasto jeszcze ciepłą masą kajmakową.

 

Czytano 675 razy