Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-12-14 11:57:30 Wersja do druku

Deser kawowy z bananami i serkiem mascarpone

Autor: fireadmin

Deser znajduje się w dziale pieczenie chociaż piec nie trzeba. Prosty w wykonaniu, posmakuje każdemu miłośnikowi kawy i dodatków owocowych.

Składniki:

  • masa budyniowa:
    • 2 żółtka
    • 1 i pół szklanki mleka
    • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • serek mascarpone 200 g
  • 2 banany
  • kakao i cukier puder lub cynamon
  • kawa pażona

 

Przygotowanie:

Na początku zaczynamy od zrobienia budyniu. 1 szklankę mleka zagotowujemy wraz z 4 łyżeczkami cukru. W pozostałej ilości mleka (pół szklanki) rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dwa żółtka. Dobrze mieszamy aby nie było grudek. Jak mleko zacznie się gotować to powoli wlewamy rozpuszczoną mąkę i żółtka. Mieszamy ok. 1 do 2 minut aż masa zgęstnieje. Ściągamy z ognia i przykrywamy folią spożywczą z góry aby nie dostawało się powietrze. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w zimie otwieram okno i daje na parapet).

(Możemy również wykorzystać budyń gotowy ale nie polecam, zdrowszy jest domowej roboty a przygotowanie go nie zajmuje dłużej niż 5 minut.)

Przygotowujemy kawę. Zalewamy 2 łyżeczki pażonej kawy wrzątkiem do wysokości połowy szklanki. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jak kawa będzie letnia to mieszamy aby później fusy opadły na dno.

 

W małej miseczce lub na tależyku wsypujemy pół łyżeczki kakao i pół łyżeczki cukru pudru. Mieszamy.

 

Jak budyń będzie już chłodny to bierzemy się za serek mascarpone. Miksujemy go na puszysto ok. 1 minuty. Dodajemy 4 łyżki zimnej kawy (lub więcej jak ktoś lubi kawę), jedną kopiatą łyżeczkę cukru pudru i miksujemy do połączenia składników.

Do czystych szklanek (misek) układamy deser warstwowo. Najpierw budyń, obsujemy kakao, następnie grubą warstwę pokrojonych bananów, serek mascarpone i znowu obsypujemy kakao z cukrem pudrem. Gotowe. Z podanej ilości wyjdą 4 szklanki deseru.


Czytano 654 razy