Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-12-16 17:19:49 Wersja do druku

Sezamki domowe z siemiem lnianym

Autor: sophia

Sezamki sklepowe są smaczne, ale przeważnie zamiast cukru zawierają niezdrowy syrop glukozowo-fruktozowy. Często nie znamy również pochodzenia sezamu. Spróbuj w domu samodzielnie zrobić sezamki.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru białego
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki siemia lnianego

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy sobie wałek oraz dwie części papieru do pieczenia.

Następnie w średniej wielkości rondelku rozpuszczamy cukier aby powstał karmel. Cukrem zasypujemy równo dno. Nastawiamy na najmniejszy ogień i czekamy aż się rozpuści. Nie mieszamy. Koniecznie pilnujemy aby się karmel nie przypalił, gdyż sezamki będą wtedy lekko gorzkie.

Jak karmel będzie miał już postać płynną to dodajemy dwie łyżki miodu, a następnie wsypujemy cały sezam i siemie lniane cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników.

Zdejmujemy z ognia i szybko przelewamy masę na środek jednego papieru do pieczenia, od razu przykrywamy drugim papierem i rozwałkowujemy na wysokość 0,5 cm. Ściągamy jeden papier i nożem rozcinamy masę na prostokąty. Jak wystygną będzie łatwo je ułamać wzdłuż przecięć. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Czytano 642 razy