Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2016-12-18 10:23:13 Wersja do druku

Sernik królewski

Autor: sophia

Pyszny, delikatny i puszysty sernik królewski, na kakaowym spodzie z owocami lub solo.

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki typ 650
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 2 jajka

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera przetartego na sernik
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

Jeżeli chcemy żeby sernik był wyższy to dajemy więcej składników:

  • 1 kg sera przetartego na sernik
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek

 

Przygotowanie:

Masło wyjąć z lodówki 2 godziny przed pracą lub zostawić na noc aby zmiękkło.

Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z solą, cukrem, kakao oraz sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy ciepłe masło i 2 jajka. Dokładnie ugniatamy żeby powstało zwarte ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Teraz możemy przygotować tortownicę i pozostałe dodatki. Wycinamy koło w papierze do pieczenia. Umieszczamy na dnie tortownicy. Jeżeli chcemy sernik z owocami to kroimy w kostkę: brzoskwinie lub gruszki lub przygotowujemy bakalie (myjemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy do wyschnięcia).

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odstawiamy na bok.

Przygotowujemy masę serową: miksujemy miękkie masło z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku dalej miksując. Gdy masa się połączy to stopniowo dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników bez grudek.

Na dnie tortownicy wykładamy 2/3 ciasta kruchego, dość cienko, na wysokość do 1 cm. Posypujemy cieniutko bułką tartą. Następnie układamy owoce (jeżeli będą w naszym serniku) i zalewamy masą serową. Wierzch posypujemy rozdrobnionym w rękach ciastem (lub startym na tarce).

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez maksymalnie półtorej godziny. Następnie zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia ok 1 godziny. Później wyjmujemy i dalej ochładzamy na blacie lub w lodówce do całkowitego wystygnięcia. Najlepszy sernik jest na zimno.

Czytano 701 razy