Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2017-01-16 21:46:52 Wersja do druku

Wuzetka

Autor: sophia

Pyszna kakaowa wuzetka na naturalnych składnikach. Idealna na niedzielne popołudnie.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki typ 650
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu
  • 2 kopiate łyżeczki kakao

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietanka kremówka 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • powidło wiśniowe
  • kieliszek soku wiśniowego (50 - 100 ml)
  • polewa czekoladowa: 1/3 kostki masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 3 łyżeczki kakao, 3 łyżki mleka

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli tak, aby po przechyleniu naczynia piana się nie przesuwała. Następnie dodać ocet, cukier, kakao, mąkę i sodę. Opcjonalnie wlać kieliszek soku wiśniowego. Zmiksować do połączenia składników. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć na deskę i odwrócić biszkopt do dołem do góry.

Przygotować masę: Śmiętankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać po łyżce serka mascarpone i dalej ubijać ale tylko do połączenia składników.

Po ostudzeniu biszkopta przekroić go na pół. Dolny biszkopt posmarować powidłem wiśniowym tak, jak smarujemy kanapki. Następnie nałożyć krem śmietankowy. Przykryć drugim biszkoptem i znowu posmarować powidłem wiśniowym. Na górę przygotować polewę kakaową: rozpuścić masło w rondelku, dodać cukier puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszać aby nie było grudek. Wylać delikatnie na ciasto.

Pyszna domowa wuzetka gotowa.

Czytano 689 razy