Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2017-01-25 12:57:41 Wersja do druku

Chleb tostowy - domowy i zdrowy

Autor: sophia

Niestety większość chlebów tostowych dostępnych w sklepie zawiera spulchniacze, specjalne substancje do przetwarzania mąki, emulgatory czy tłuszcze roślinne nie wiadomego pochodzenia. Warto poświęcić 30 minut i zrobić swój własny chleb tostowy.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego / miodu / ksylitolu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • ok. 4 szklanki mąki typ 650
  • 2 łyżki siemia lnianego

 

Przygotowanie:

Zrobić zaczyn drożdżowy: do 1/3 wysokości szklanki wlać ciepłą wodę. Dodać 1 łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać. Rozdrobnić drożdże i wrzucić do szklanki z wodą. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą aby nie było grudek. Przykryć ściereczką lub ręcznikiem jednorazowym i odstawić do aktywacji drożdży około 5 - 10 minut (jeżeli używamy suchych drożdży to etap ten można pominąć).

W misce od miskera wlać resztę wody, olej oraz dodać sól i siemie. Wlać rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawać mąki podczas miksowania. Miksujemy hakami chlebowymi. Ciasto może być klejące ale żeby było dość zwarte (nie rozpływało się). Następnie za pomocą szpatułki lub łyżki przekładamy ciasto do formy i pozostawiamy przykryte do wyrośnięcia na ok. półtorej godziny.

Gdy chlebek nam urośnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni "góra + dół". Pieczemy ok. 40 minut aż się zarumieni.

Gotowe. Pyszny domowy chlebek tostowy.

Czytano 635 razy