Wyszukaj w serwisie

Data dodania: 2017-02-05 10:48:12 Wersja do druku

Letnie ciasto jogurtowe z truskawkami

Autor: sophia

Pyszne ciasto letnie ze świeżymi truskawkami. W zimie również wspaniale smakuje, można wtedy użyć mrożonych truskawek. Warto również spróbować z śliwkami, borówkami lub wiśniami.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju tłoczonego na zimno
  • pół szklanki cukru / miodu / cukru trzcinowego
  • sok wyciśnięty z pół cytryny
  • 150 g jogurt naturalny lub grecki
  • 2 szklanki mąki typ 750
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • truskawki

 

Przygotowanie:

Do miski miksera wbić jajka, dodać cukier, sok z cytryny, olej i jogurt. Włączyć mikser tylko na kilka obrotów do połączenia składników (nie ubijać). Następnie dodawać stopniową mąkę z sodą oczyszczoną. Zmiksować na gładką masę. Ciasto będzie dość gęste.

Kwadratową formę lub małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Delikatnie układać przekrojone truskawki na górze ciasta. Można trochę je wbić.

Nastawić piekarnik na 170 stopni termoobieg. Piec maksymalnie 30 minut aż wierzch się zarumieni. Można sprawdzić wykałaczką czy po wbiciu zostaje ciasto na patyczku. Jeżeli nie, to ciasto jest gotowe. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Czytano 664 razy