Chałka drożdżowa z kruszonką

Delikatna, puszysta chałka drożdżowa z kruszonką. Mięciutka, pyszna i domowa. Dzieci ją uwielbiają.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 15 g drożdży świeżych (lub 8 g suszonych)
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 kopiate łyżki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Wystarczy, że masło się rozpuści i mleko będzie lekko ciepłe.

Następnie robimy zaczyn drożdżowy: do 1/3 wysokości szklanki wlać ciepłe mleko. Dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać. Rozdrobnić drożdże i wrzucić do szklanki z mlekiem. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą aby nie było grudek. Przykryć ściereczką lub ręcznikiem jednorazowym i odstawić do aktywacji drożdży około 5 - 8 minut (jeżeli używamy suchych drożdży to etap ten można pominąć).

 

Do miski wlewamy przygotowane wcześniej mleko z masłem i cukrem, sól, żółtko oddzielamy od białka (białko zostawiamy do posmarowania chałki) oraz mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą haków chlebowych mikserem. Jeżeli robimy to mikserem to na końcu należy i tak ręcznie wyrabić ciasto. Powinno być elastyczne, nie lepiące, powinno odchodzić od rąk. Jeżeli robimy na zaczynie drożdżowym to trzeba dodać więcej mąki. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

 

Wyciągamy ciasto z miski, delikatnie wyrabiamy 1 minutę i dzielimy na 3 części. Z każdej części tworzymy wałeczki. Górne cześci łączymy razem i zaplatamy jak warkocza (cały czas na część środkową). Następnie koniec podwijamy pod spód.

Gotowe ciasto przekładamy na blachę i papier do pieczenia. Przykrywamy ścierką na kolejną godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: 2 łyżki masła roztapiamy na ogniu, ściągamy z gazu, dodajemy łyżkę cukru trzcinowego i mąki tyle, aby stworzyły się grudnki podczas ucierania.

Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku "góra + dół" przez ok. 30 - 35 minut aż góra się zarumieni.

Smacznego!


Czytano 742 razy

www.zdrowieokey.pl

Bo zdrowie powinno być naturalne!