Wyszukaj w serwisie

Krótki przewodnik ziołolecznictwa

Zioła działają powoli, stopniowo, nie lubią pośpiechu. Są jak kropla, która potrafi wydrążyć dziurę nawet w najtwardszej skale. Korzystając z dobroczynnej mocy ziół powoli buduje się swoje zdrowie ale można poradzić sobie z ciężkimi i przewlekłymi chorobami.

Najczęściej wykorzystywane do lecznictwa są herbatki, nalewki, soki, wina, syropy i kompresy. Niewątpliwie dobrze jest przyrządzać domowe herbatki czy soki, najczęściej robi się to w lecie, kiedy możemy zebrać świeże zioła z łąki i lasu. Jeżeli nie mamy takich możliwości to w sklepach ze zdrową żywnością można zakupić suszone zioła. Ważne, aby zaopatrzyć się w zioła z ekologicznych upraw, dzięki czemu moc ziół będzie znacznie silniejsza.

Należy pamiętać, że w przypadku chorób poważnych i przewlekłych wraz z ziołami dobrze jest suplementować się witaminami (odpowiednimi dla danego schorzenia) oraz koniecznie przeprowadzić 7 dniowy post, najlepiej na gotowanych ciepłych zupach. Bardzo dobra do tego celu jest prosta zupa jarzynowa z marchewką, pietruszką, selerem, do tego koperek i natka pietruszki. Dobrze dodać przyprawy takie jak sól himalajska, majeranek, kminek, czarnuszka czy kolendra. Aby zupę zagęścić można dodać kaszę jaglaną lub jęczmienną. Przez 7 dni spożywać tylko zupę oraz pić herbatki ziołowe w zależności od rodzaju choroby. Później wprowadzać stopniowo inne pokarmy ale na początku tylko lekkostrawne. Herbatki/nalewki/syropy pić cały czas aż do ustania objawów choroby.

W przypadku samodzielnego przygotowywania ziół należy pamiętać aby nie używać metalowych pojemników/garnków/łyżek czy cedzaków. Lepiej zaopatrzyć się w garnki emaliowane, a cedzaki nylonowe.

 

Proste zasady dotyczące samodzielnego przyrządzania ziół *:

  • Herbatki

Jest to najprostrzy sposób na skorzystanie z bogactwa natury. Można wykorzystać zarówno świeże zioła jak i suszone. Zazwyczaj 1 łyżeczkę suszonych ziół (w przypadku świeżych ziół stosujemy 2 łyżeczki) zalewamy w szklance gorącą wodą (nie wrzącą). Przykrywamy do naciągnięcia na 10 minut. Przecedzamy i pijemy ciepłą herbatkę. W ciągu dnia zazwyczaj powinno się wypić 3 szklanki takiego naparu.

Można również przygotować w garnku 3 łyżeczki ziół, zalać 3 szklankami wody i zagotować. Naciągać 10 minut pod przykryciem. Później przecedzić i przelać do termosu. Wypić w ciągu dnia.

 

  • Odwar

Odwar w przypadku niektórych ziół może działać silniej niż herbatka. 5 łyżeczek suszonych ziół zalać 3 szklankami zimnej wody. Zagotować w emaliowanym rondlu. Gotować ok. 1 godziny aż objętość wody zmniejszy się do 2/3. Odwar przecedzić i wlać do termosu. Pić ciepłe w ciągu jednego dnia.

 

  • Soki i syropy

 Owoce wsypujemy do dużego słoika, zasypujemy cukrem nierafinowanym dobrej jakości lub wlewamy miód. Może być cukier trzcinowy. Zostawiamy w ciepłym miejscu aby wytworzył się sok. Ważne aby słońce bezpośrednio nie świeciło na słój. Sok zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce. Z pozostałych owoców możemy zrobić kompot.

 

  • Nalewka

Nalewki robimy z jednorodnych ziół. 200 g suchych ziół lub 600 g świeżych zalewamy pół litrem wódki.  Nalewkę odstawiamy na 10 dni. Codziennie trzeba wstrząsnąć. Spożywać po kilka kropli rozcięczonych w kieliszku ciepłej wody w zależności od przepisu.

 

  • Ekstrakty olejowe

Duży słój wypełniamy szczelnie suchymi ziołami. Zalewamy olejem nierafinowanym tłoczonym na zimno. Zamykamy i ustawiamy na słonecznym oknie na 2 do 3 tygodni. Następnie przelewamy zawartość słoika do szklanego pojemnika przez gazę lub muślinowy woreczek. Fusy, które zostały na woreczku dobrze wyciskamy. To samo robimy dla kolejnej procji ziół. Tym razem zalewamy jednak otrzymanym wcześniej olejem.  Po kolejnych 2 tygodniach olej jest gotowy.

 

* w zależności od zioła przygotowanie produktu końcowego może się różnić. Tutaj przedstawione są ogólne zasady.