Wyszukaj w serwisie

Burak czerwony

Buraki zawierają białko, cukry, witaminy C i B, kwas foliowy, karoten, mikro- i makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, żelazo), oraz betaninę - barwnik buraków czerwonych mający działanie bakteriostatyczne. Wspierają odporność całego organizmu oraz działają odkwaszająco. Za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach. W celu oczyszczenia z toksyn organizmu wskazane jest picie dziennie 120 ml soku ze świeżych buraków. Można również dodać soku ze świeżego jabłuka.

Buraka najlepiej nie gotować, wtedy zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze.

 

100g świeżego buraka zawiera:

  • 300 mg potasu,
  • 84 mg sodu,
  • 25 mg wapnia,
  • 15 mg magnezu,
  • 3,2 mg fosforu,
  • 0,4 mg żelaza i cynku;

 

Przykłady wykorzystania buraka czerwonego:

Sok ze śweżych buraków łagodzi przebieg menopauzy, oczyszcza krew i pomaga przy złej przemianie materii. Należy pić dwa razy dziennie pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą przed posiłkami.

Sok z buraków zmieszany w połowie z miodem pomaga na nadciśnienie. W przypadku anginy i grypy należy dodać soku z 2 marchwi i selera a następnie rozcięczyć z wodą i pić dwa razy dziennie.

Ćwikła ułatwia trawienie pokarmu.

Czerwony barszcz zwalcza zgagę i kwasy w żołądku. Barszcz z sokiem z cytryny pomaga w leczeniu gruźlicy. Wywar z naci buraka i korzeni selera wypity 2 godziny przed snem pomoże na bezsenność.


Przeciwwskazania:

Buraków nie powinni jeść chorzy na cukrzyce.

 

Porady:

  • im burak jest ciemniejszy tym ma więcej składników wartościowych
  • podczas zakupu warto zwrócić uwagę czy nie jest za bardzo wyschnięty
     

 


Chcesz uzupełnić informacje? Napisz do nas!