Wyszukaj w serwisie

Siemię lniane

Len jest rośliną niezwykle przydatną. W przemyśle używana jest do robienia tkanin natomiast nasiona lnu wykorzystuje się jako produkt spożywczy. Zawierają one związki białkowe oraz bardzo dużo oleju tłustego jak również kwasy organiczne, enzymy, sole mineralne (magnez, cynk, żelazo). Olej lniany bogaty jest w glicerydy kwasów nienasyconych oraz fitosterole i witaminę E - jest jednym z najzdrowszych oleji na świecie.

 

Siemię lniane bardzo dobrze wspomaga obniżanie cholesterolu w organiźmie, dodatkowo pomaga ludziom starszym cierpiącym na skleroze dzięki zawartości lecytyny. Dobrze rozdrobnione nasiona po spęcznieniu wodą są lekkim środkiem przeczyszczającym. Olej lniany przyspiesza regeneracje naskórka i błon śluzowych, obniża poziom lipidów i cukru we krwi.

Siemię lniane należy spożywać w postaci sproszkowanej (np. w młynku tuż przed spożyciem by nie traciło cennych walorów) łyżeczkę dziennie bądź w postaci oleju lnianego dodając do potraw 1 - 2 łyżeczki na dzień.

Olej lniany należy stosować na zimno - w wyniku smażenia bądź innej obróbki termicznej wytwarzają się związki chemiczne szkodliwe dla organizmu. Nie należy kupować oleji rafinowanych, tłoczonych na gorąco.

 

Wartość odżywcza (100g świeżego produktu):

  • 19,8 g białko
  • 1,0 g węglowodany
  • 41,9 g tłuszcze, w tym tłuszcze nienasycone 3.7 g
  • 26,4 g błonnik pokarmowy
  • 0,47 mg witamina B6
  • 1,64 mg witamina B1
  • 8 mg niacyna
  • 87 µg kwas foliowy
  • 813 mg potas
  • 392 mg magnez
  • 642 mg fosfor
  • 5,7 mg żelazo
  • 4,5 mg cynk
  • 255 mg wapń

 

Przykłady wykorzystania:

Napar z siemienia lnianego pomaga przy nieżycie żołądka i dwunastnicy, biegunce oraz przewlekłym kaszlu.

Siemię lniane można stosować na trudno gojące się rany i w wysuszeniu skóry. Okłady robi się w postaci kataplazmów.

 

 


Chcesz uzupełnić informacje? Napisz do nas!