Wyszukaj w serwisie

Szpinak

Szpinak jest jednym z warzyw najbardziej bogatym w witaminę C oraz żelazo. Na 100g szpinaku 2,4mg stanowi żelazo a 48,8mg witamina C. Z całej rośliny jadalne są tylko liście. Zazwyczaj się je gotuje lub dodaje surowe do potraw lub na kromkę. Najcenniejsze w składniki odżywcze są liście młode.

Składniki odżywcze w szpinaku są łatwo przyswajalne dla organizmu. Dodatkowo w swoim składzie posiada wiele soli mineralnych, a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze - luteina i betakaroten.

 

Należy pamiętać, że podczas obróbki termicznej (gotowanie, smażenie) witamina C ulega rozpadowi.

 

Wartość odżywcza: (100g gotowanego szpinaku)

  • 5,1 g białka
  • 0,5 g tłuszczu
  • 1,4 g węglowodanów
  • 6,3 g błonnika
  • 600 mg wapnia
  • 490 mg potasu
  • 120 mg sodu
  • 93 mg fosforu
  • 59 mg magnezu
  • 2,4 mg żelaza
  • 0,4 mg cynku
  • 0,06 mg witaminy A
  • 0,07 mg witaminy B1
  • 0,15 mg witaminy B2
  • 0 4 mg witaminy B3
  • 0,18 mg witaminy B6
  • 25 mg witaminy C
  • 2 mg witaminy E



Przeciwwskazania:

Szpinak bogaty jest również w kwas szczawiowy, w związku z tym nadmierne spożycie szpinaku może doprowadzić do wystąpienia kamienicy nerkowej bądź nadmiaru wapnia w organiźmie. Jak w każdym przypadku polecamy umiar.

Duża zawartość żelaza może również mniej korzystnie wpływać na organizm ludzi w podeszłym wieku dlatego zdecydowanie oni nie powinni jeść zbyt dużych ilości szpinaku.

Poza tym szpinaku nie powinni spożywać ludzie chorzy na nerki, reumatyzm bądź artretyzm, z chorobą wątroby bądź innymi chorobami układu pokarmowego.

 

 

 


Chcesz uzupełnić informacje? Napisz do nas!